Lagen tvingar ingen att respektera en vanlig fullmakt i Sverige. Till exempel så kräver både Nordea och Postnord att fullmakten är avfattad på deras egen blankett. Det kan också handla om att någon formulering inte är tydlig nog eller vad som helst. Det finns, återigen, ingen som helst skyldighet att respektera en fullmakt.
Vad gäller vanliga fullmakter är detta dock sällan ett allvarligt problem. Oftast löser det sig med att man gör om fullmakten och kommer tillbaka.
Tyvärr gäller detta godtycke även framtidsfullmakten, och då blir det ett allvarligt problem om den inte respekteras. Då kan man inte göra om den – fullmaktsgivaren är ju inte längre behörig att fatta några beslut (det är ju så att säga meningen med framtidsfullmakten). Då återstår bara god man, och det var ju det som skulle undvikas.
Alltså: varken Blankettbanken eller någon annan kan garantera att en framtidsfullmakt respekteras.
Blankettbankens framtidsfullmakt är dock utformad helt enligt lagens formkrav och är såld i väldigt många exemplar, detta borde ge en viss trygghet då den är välkänd. Men några garantier kan naturligtvis ändå inte lämnas.
Vad kan man göra då? Jo, när framtidsfullmakten är ifylld, underskriven och bevittnad bör man besöka berörda banker och visa upp den. Både fullmaktshavaren och fullmaktsgivaren, och se till att den kopieras och avkräva banken ett intyg att den kommer att respekteras. Bäst är ju förstås om man har någon kontakt på banken som känner en. Finns det då någon osäkerhet vad gäller formuleringar eller annat så finns ju fortfarande möjlighet att åtgärda detta.